17 Aralık 2010 Cuma

Aşure

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabım.com

Aşure, İslami inanca göre (Hicri takvimin) Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır.

Hüseyin Ibn Ali ve beraberindeki 72 müslüman Muharrem ayının onuncu gününde  Yezid 'in emriyle  aç ve susuz bırakıldıktan sonra öldürüldükleri için bu güne “Aşura Günü“ denilmiştir.

Aşure, Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir.Türk'çeye ise Arapça’dan geçen kelimelin orijinali "Aşura" dir.

Türk mutfağının geleneksel tatlısı olan aşurede ana malzeme olarak su, buğday, kurufasulye, nohut, pirinç ve  tozşeker kullanılır.Ayrıca üzerine, fıstık, ceviz, badem, tarçın ve nar, gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar eklenebilir.
Diyet yapanlar, şeker yerine doğal pekmez kullanabilir ki Anadolu´da bazı yörelerde şeker kullanılmaz. Bunun için tadına bakarak 4 bardak pekmez yeterli olacaktır. Ayrıca karanfilleri eklemeden önce 5dk cezvede kaynatıp suyunu süzerek ilave ederseniz ağıza sert gelen tadınıda yumuşatmış olursunuz. 

Aşure, protein açısından oldukça zengin ve kolesterol içermeyen bir tatlıdır.Ayrıca içerisindeki yaş ve kuru meyveler nedeniyle içerdiği posa hazım kolaylığı sağlar.

Bitkisel proteini yüksek olduğu için günlük protein ihtiyacının karşılanmasına destek olan aşure, aynı zamanda çocuklar, yaşlılar, gebe ve emzikliler ve işçilerin yetersiz kalan enerjilerini tamamlar.
Aşure ayrıca omega 3 yağ asitleri ve bir miktar fosfor, kalsiyum, magnezyum çinko ve B grubu vitaminleride içerir.

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Malzemeler:  15 kişi için

2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım bardak kurufasulye
Yarım bardak nohut
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kuşüzümü   (isteğe bağlı)
1 su bardağı kuru kayısı (küp küp doğranmış)
5 su bardağı tozşeker
Yarım çay kaşığı tuz
 karanfil (isteğe bağlı)

Üzeri için : Tamamen isteğe bağlı

Fındık, fıstık, ceviz, badem, tarçın ve nar taneleri

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Hazırlanışı :

Ön hazırlık olarak 1 gün önceden kurufasulye, nohut ve aşurelik buğdayımızı ayrı ayrı kaplarda  suda bekletiyoruz.Buğdayı suya koymadan yıkıyoruz.

Ertesi gün ilk olarak suda beklettiğimiz kurufasulye ve nohutu yıkayıp ayrı kaplarda haşlıyoruz.Buğdayıda tekrar yıkayarak 12 bardak sıcak suda sürekli karıştırarak yaklaşık 45dk kaynatıyoruz.Buğday kaynarken içerisine haşlanmış nohut ve fasulyelerimizi ekliyoruz.(Dilerseniz nohut ve fasulyelerin kabuklarını soyabilirsiniz)

Dibinin tutmaması için karıştırmaya devam ederek  20 dk sonra yıkanmış pirincimizi ve tuzu ekliyoruz.Bir süre(20dk.) sonra altını kısarak, kuru üzüm, kuşüzümü (isteğe bağlı) ve kuru kayısı (küp küp doğranmış) ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.

Son olarak tozşekeri ve gerekiyorsa sıcak suyunu ekleyip kısık ateşte 40 dakika kadar daha karıştırarak pişirip karanfil (isteğe bağlı)ekleyerek ocağı kapatıyoruz.

Aşure´nizi dilediğiniz bir servis kabında yukarıda  üzerini süslemek için saydığımız malzemeler yada başka şekillerde süsleyerek ailenize ve sevdiklerinize servis edebilirsiniz.

Bununla birlikte bana sorarsanız aşure yapmışsanız mutlaka -paylaşırken- çevrenizde, aileniz,sevdikleriniz ve komşularınız dışında hayatında aşure yememiş birilerini de mutlaka bulabilirsiniz... Bunun için teşekkür ediyorum...

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2010 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder