16 Aralık 2010 Perşembe

Mantı


Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan etli hamur yemeğidir.
Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreği" denilmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu’da Baozi ve Mandu adları ile anılan etli/sebzeli hamur yemeklerine benzemektedir.
Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri olarak sunulmaktadır. Sıklıkla Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ayrıca Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Mersin, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat gibi illerde geleneksel olarak yapılmaktadır.


Malzemeler:

500 gr. un
500 gr. az yağlı kıyma
2 yumurta
750 gr yoğurt
5-6 diş sarmısak
Yarım demet maydanoz
2 büyük soğan
4 çorba kaşığı tereyağ (yada zeytinyağı)
Yeterince kırmızıbiber,karabiber, nane tuz




Hazırlanışı:

Genişçe bir kapta unun ortasını açın, 2 adet yumurta ekleyin. Bir tutam tuz serpin ve azar azar su ilave ederek katıca bir hamur yapın. Hamurun ne çok kaskatı ne de çok yumuşak olmalıdır. Hamurdan bezeler yaparak, bunları teker teker, hazır yufkadan daha kalınca olarak açın. Diğer tarafta içine az karabiber,ince kıyılmış maydanoz ve soğan karıştırılıp hafifçe yoğurulmuş kıyma hazırlayın. Kıymadan kopardığınız fındık iriliğinde parçaları ikişer parmak arayla açtığınız yufkanın üzerine koyun.


İkinci yufkayı bunun üstüne kapayıp, kareler halinde kesin. İsterseniz tek yufkanın kıymasına üçgen şeklinde de kapatabilirsiniz, yada benim yaptığım gibi resimdeki sekildede kapatabilirsiniz. Mantılar hazır olunca 180c fırında 15dk pisirin (Bu tamamen isteğe bağlıdır ) daha sonra kaynayan suya atarak 15 dakika daha pişirip süzgeçle alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve biberli-naneli tereyağ gezdirerek servis edin.
Afiyet Olsun... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder