13 Şubat 2011 Pazar

Simit Meselesi


Simitmi yemek istiyorsun kardeşim, Türkiye´de yaşayacaksın.Başka bir alternatifin yok. Oldurmaya ne kadar uğraşsanda, evde yaptığın simitle,  orijinaline ramakta kaldırsan 2 ile 2yi topladığında 4 ediyor.Oysa, 1 yıl önceki denemelerimde marketlerde pekmez bulamayıp suçu bala atmıştım.Ne kadarda kolaydı J Pekmezim yoktu tabiki olmazdı simit istediğim gibi.Saçma, pekmezide getirdik bu sene hani nerde o hayalimdeki simit?
O muhteşem tarifi sizinlede paylaşacağım sonra ama baştan uyarayım fazla beklenti insanı sarsar J O yüzden eğer Türkiye´de yaşıyorsanız bir zahmet gidip fırından alın simidinizi.Hiç evde yaptım aynı dışardan aldığım gibi oldu diyede kimse kimseyi kandırmasın J Adamlar simitlik un diye bir un çıkarmışlar evinde varmı? yok, ya simit susamınız? Onada hayır.Hadi bunları buldun, odun fırınınız varmı diye hiç sormuyorum bile. Birde oran meselesi varki o tam evlere şenlik.Siz iyisimi boşverin uğraşmayın.Bakın sıcak ve soğuk pekmezlemeymiş filan diyede kafanızı karıştırmıyorum, işte direk söylüyorum, ne yaparsanız yapın hep birşeyler eksik kalacak.
Bazı şeyler vardır evde yapılmaz, insan yaptım oldu demeye utanır birkere J Simitte bunlardan biri.600 yıllık geçmişe sahip simidin, Osmanlı saray mutfağında da ustaları vardı, şimdide var.Oysa ne kadar da kolay görünüyor ilk bakıldığında. Un, maya, pekmez susam.Ustalık,işte bu malzemeyle ortaya simit gibi bir efsaneyi çıkartabilmekte.
İzmir´liler simide gevrek derlermiş, diye biliyorduk, oysaki aslında gevrek farklıymış İstanbul simidinden.Yuvarlandıktan sonra sıcak pekmez kazanlarında biraz pişirilip öyle fırınlanıyormuş.İstanbul simidi ise soğuk pekmez sürülerek yapılıyormuş.450 yıl önce Orta Asya´dan gelen Tatar Türkleriyle gelmiş gevrek İzmir´e.Meşhur kumru ekmeğide gevrekten geliştirilerek  ortaya çıkmış.
Birde Karadeniz simidi var susamsız yapılan Kerkeli diyor lazlar ona.Çalışmaya giden gurbetçilerin Rusya´dan getirdikleri söyleniyor.

Hadi bunları anlıyorumda, hamuruna margarin koyup, pekmezim yoktu üstüne yumurta sarısı sürdüm diye ortaya çıkan şeye simit denildiği zaman ben coşuyorum J Yinede, evde de tarifleri deneyin, yapın afiyette olsun.Eminim ustalarına yakın sonuçlar çıkartanlarınız da vardır.Ellerinize de sağlık.Yanına illaki peyniri yakıştırın, mis gibi demlediğiniz çayla birlikte.Fakat lütfen simit ustası değilseniz yaptım orijinali gibi oldu demeyin bari simit için demeyin J
Bugün, kahvaltıda yaptığım misler gibi ıspanaklı böreğimi yiyordum. Sağolsun bir arkadaşım yukarıdaki kahvaltı resmini yolladı, benim börek mis sıfatını kaptırdı. J Simidi aldığı yerin adıda çok manidarmış “Susam Sokağı”. Tesekkür ediyorum kendisine.Sizde kendiniz ve sevdikleriniz için manalı birşey yapın ve en favori simitçinizden alın simitlerinizi.Peynir, zeytin, artık ne varsa, demleyin çayları…aslolan sohbetidir deyip birde muhabbet demleyin sofranıza… ohhhh beee J 
Afiyet olsun ne diyeyim J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder