18 Aralık 2010 Cumartesi

Tortos de Maız - Kızarmış Mısır Ekmeği


© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

www.benimyemekkitabim.com

Mısır´ın İspanya´ya gelişi:

Asturias´lı Gonzalo Mendez de Cancio, 17.yy´da Florida valisiyken mısırı ilk kez Asturias´ın Tapia şehrine getirir. O dönemde yanlızca buğday unu (escanda) ve çavdar unu (centeno) bulunan bölgede mısır, ilk zamanlar hayvan yemi olarak kullanılmışsa da zamanla insanlar mısır ekmeği yapmaya başlamış ve böylelikle mısır geçen zaman içinde mutfaklardaki hak ettiği yeri almıştır.

Mısır unuyla hazırlanan bir çeşit ekmeğin yağda kızartılmasıyla elde edilen Tortos de maiz, bundan 20 yıl öncesine kadar İspanya´nın Asturias bölgesindeki köylerde yapılan bir ekmekken, bugün artık en lüks restaurantlarda usta şeflerin ellerinde şekillenen bir yemek haline gelmiştir.



© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Malzemeler:

300 gr mısır unu
50 gr buğday unu
Ilık su (yaklaşık 1,5 su bardağı)
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için:
1 su bardağı zeytinyağı

Servis için:

Tortosun üzerine konularak yada yanında birlikte servis etmek için çok çeşitli alternatifler bulunmaktadır.Tipik olarak, inek sütünden yapılan ve çok sert bir tadı olan mavi Cabrales peyniri ve bal eşliğinde servis edilebileceği gibi kızarmış yumurta, peynir çeşitleri, sucuk, pastırma yada çeşitli soslar eklenerek hazırlanmış karışımlarda kullanılabilir.



© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hazırlanışı:

Genişçe bir cam kaseye mısır ununu ve buğday ununu koyun.Ilık suyu azar azar ilave ederek ve tuzu da ekleyerek sıkı, ancak çok fazla sert olmayan bir hamur yoğurun.

Yoğurarak top şekline getirdiğiniz hamuru temiz ve nemli bir mutfak bezi ile örterek 5-6 saat kadar dinlenmeye bırakın. Ardından elinizle yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yine aynı cam kap içerisinde üzerini streç bir film ile kapatarak yarım saat kadar daha bekletin.

Daha sonra hamurdan kopardığınız yumurta büyüklüğündeki parçaları elinizle yuvarlayıp bastırarak kumaş bir mutfak bezi üzerinde açın ve orta ateşte arkasını ve önünü 1-2 dakika kızartın. 


© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Kızaran tortosları kağıt mutfak havlusuna koyup fazla yağlarını alın.

Tortosları, sıcak soğuk yada ılık servis yapabiliriz önemli olan yeni pişirilmiş olmasıdır.

© 2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
                                  
Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2010-2014 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder