13 Eylül 2017 Çarşamba

Mini Hamburgerler

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
www.benimyemekkitabim.com

Uzunca bir aradan sonra yeniden merhaba.Paylaşmaya neresinden başlıyacağımı tam olarak kestiremediğim kadar çok tarif, anı ve yazılacaklarla birlikte tekrar sizlerleyim.

Arşivimin yazılacaklar kısmını, üstünden 2-3 mevsim geçmiş tarifler ve beni ne zaman yayınlayacaksın der gibi bakan fotoğraflar işgal etmiş durumda.Tarifleri içerdiği malzemelerin mevsimlerine göre yayınlamaya dikkat ettiğimden bu işgaliyet bir süre daha devam edecek gözüküyor.Yinede yolun üstesinden ancak yürüyen gelir diyerek başlayalım.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Bugünkü tarifimin, özellikle açık büfe tarzındaki davetlerinizde size oldukça kolaylık sağlayacağını düşünüyorum.Bu tarifi ayrıca çocuklarınız içinde hazırlayabilirsiniz. Aslında tarifte çok yeni ve olağandışı bir farklılık yok fakat bütün malzemeyi önceden hazırlayıp dondurucuda saklarsanız son dakikada hazırlanan servisleriniz için kurtarıcınız olabilir.

Bunun için hamburger ekmeklerini pişirip soğuttuktan sonra buzluk poşetine koyup dondurun ve kullanmadan 1-2 saat önce çıkarın.Köfteleride aynı şekilde yoğurup şekil verdikten sonra dondurun ve pişirmeden birkaç saat kadar önce buzdolabının alt rafında bekletin.Köftelerin hacimleri küçük olduğundan fazla beklemenize gerek kalmayacaktır.

Mini hamburgerlerin içinde kullanacağınız marul, közlenmiş biber, turşu domates vb. malzemeler tamamen isteğinize bağlı. Karamelize soğan kullanacaksanız ki kullanmanızı tavsiye ederim, onuda servisten 1- 2 gün önce hazırlayıp kapalı bir kap içerisinde buzdolabının alt raflarında muhafaza edebilir servisten hemen önce kullanabilirsiniz.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Karamelize soğanı usulüne uygun hazırladığınızda buzdolabındaki dayanma süresini birkaç gün daha uzatabilirsiniz ancak bu daha çok endüstriyel mutfaklarda tercih ediliyor ve sanırım ev için uygun olanı az miktarlarda hazırlayıp hemen tüketmek.Konserve  olarak satılan karamelize soğanlarda var ancak kesinlikle çok büyük lezzet farkı var onuda eklemem lazım ve evde hazırladığınız tabiki çok daha sağlıklı.Bu durum hamburgerlerin içinde kullanacağınız ya da ekstra olarak yanında servis edeceğiniz domates sosu ya da farklı bir sos içinde geçerli. 
Bugünkü tarifte yine çok pratik olarak hazırlayabileceğiniz bir domates sosu var ancak siz daha da ''pratik'' olsun hiç uğraşmıyayım derseniz tabiki hazır soslardan da yararlanabilirsiniz.

Son olarak bu tip ekmeklerle, çeşitli sebze köfteleri de servis edebilir ve peynirli mini servislerde hazırlayabilirsiniz diyerek tarife geçiyorum.

Deneyecek olanlara kolaylıklar dilerim efendim.

Sevgiyle...
© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

 Hamburger Köftesi nasıl olmalıdır?

  • İyi bir hamburger yapmak için seçeceğiniz et, dananın döş dediğimiz kaburgasının üzerinden çıkan yağlı bir et  ya da  yumuşak ve yağlı olan sırt kısmından antrikot gibi olmalıdır.

  • Seçtiğiniz eti, % 80 et %20 kavram yağı olacak şekilde birlikte ve bir kez çektirmeniz gerekir.
  • Hamburger kıyması çok fazla yoğrulmadan hazırlanıp şekillendirilmeli ve 0-4 derece arasında buzdolabında dinlendirilmelidir.

  • Hamburger hazırlarken köfte harcına koyduğunuz soğan, yumurta, ekmek içi maydanoz gibi malzemeleri kullanmanız gerekmez.Biraz tuz ve karabiber yeterlidir.Lezzeti yukarıya çektiği iddiasıyla %10 civarında et suyu ekleyenlerde vardır.

Benim yemek kitabı versiyonunda da farklı olarak ''çok ince'' doğranmış ve suyu sıkılmış soğan eklenmiştir.

Soğanı rendeleyin ya da makinede çekin hatta suyunu da ekleyin diyen tariflerle karşılaşabilirsiniz. Özellikle köfte tariflerinde anlaşılması zor olan bir kısımdır bu.Detaya girmeden basit bir şekilde açıklamak gerekirse, soğan suyu eti yumuşatır ancak köftenin harcında acı bir tat bırakabilir.Soğanı ince doğramakla ''çok ince'' doğramak arasında büyük fark vardır.Ev ortamında, genellikle profesyonellerin uyguladığı o ''çok ince'' doğrama tekniği uygulanamadığından rendeleme ve makinadan çekme seçenekleri kullanılmaktadır.Kısacası hangisini yapabilirseniz ve sonucundan memnun iseniz o yöntemi uygulayın.

  • Büyük hamburger hazırlarken ortasına parmağınızla bir delik açmalısınız çünkü et pişerken ortaya doğru toplanacaktır.Açacağınız delik sayesinde ısı eşit şekilde yayılacak ve ortası da tam kıvamında pişecektir.(Pişme süresi sonunda delikte bir miktar kapanmış olur.)
  • Et pişerken bir miktar toplanacağı için hazırlayacağınız hamburgerler kullanacağınız ekmekten biraz geniş ve 2 cm civarında kalınlıkta olmalıdır.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Mini Hamburger ekmekleri

35-40 ekmek için:

Malzemeler:

3,5 su bardağı elenmiş un
1 bardak ılık süt
10 gr. instant kuru maya
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker

Üzeri için:

1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı su
Susam

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Haz
ırlanışı:

Sütü, şekeri, tuzu, yumurtaları ve  zeytinyağını yoğuracağınız kaba alın ve karıştırın.

Unu ve mayayı karışıma yavaş yavaş ilave edin. Yaklaşık 15 dakika boyunca bütün malzemeler özleşene kadar yoğurun.

Hamuru yoğururken toparlanmıyor diye un ilave etmeyin.Yoğurdukça hamur toparlanacaktır.

Yoğurma işlemi biten hamurun üzerini örtüp 1 saat kadar mayalandırın.

Bu işlemi ekmek pişirme makinasının yoğurma programıyla da yapabilirsiniz.Bunun için 1 saat mayalama süresi olan programı seçin.

Süre sonunda yaklaşık iki katına çıkmış olan hamuru hafifçe unladığınız tezgah üzerine alın ve biraz yoğurarak içerisindeki havayı çıkarın.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Hamuru yaklaşık 35-40 parçaya ayırın ve her parçayı elinizle tezgah üstünde yuvarlayarak küçük toplar elde edin.İstediğiniz hamburger büyüklüğüne göre ayıracağınız parçaları ayarlayabilirsiniz.İsterseniz bir kısmını büyük olarakta hazırlayabilirsiniz ancak aynı büyüklükteki hamurları aynı tepside pişirmeye dikkat edin.

Yaklaşık yarım yumurta büyüklüğünde hazırladığınız hamurları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin ve 10-15 dakika kadar üstü kapalı olarak mayalandırın.

Mayalanma süresi sonunda ekmeklerin üzerine suyla karıştırdığınız yumurta sarısını sürüp susam serpin.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Fırınınızı 200ºC. de ısıtın. Hazırladığınız ekmekleri 10 dakika bu ısıda pişirdikten sonra ısıyı 180ºC dereceye indirin ve 10 dakika daha pişirin.Pişirirken süre konusunda kontrollü olun.
Pişen ekmekleri fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Mini Hamburger köftesi için

Malzemeler:

500 gr. köftelik kıyma
1 adet orta boy ''çok ince'' doğranmış soğan
2 tatlı kaşığı tuz

Domates sosu için:

4 adet domates (soyulmuş  ve rendelenmiş)
2 diş sarımsak (ince doğtanmış ve ezilmiş)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
1 tatlı kaşığı biberiye, karabiber kekik

Hamburgerin iç Malzemesi:

İsteğe bağlı olarak


Maydanoz, Marul turşu vb.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Mini Hamburger köftesi

Hazırlanışı:

Kıymayı, ''çok ince'' doğradığınız soğanı ve tuzu yoğurma kabına alıp çok az yoğurun.

Hamburger ekmeklerinizden biraz daha büyük olacak biçimde şekillendirdiğiniz köftelerinizi buzdolabında üstünü kapatarak dinlenmeye bırakın.

Bu sırada domates sosunuzu hazırlayın.Bunun için ısıttığınız sos tenceresine zeytinyağını koyun ve sarımsakları ekleyerek birkaç dakika pişirin.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Rendelenmiş domatesleri, tuzu ve şekeri ekleyin.Arada karıştırarak sos hafif koyulaşana kadar pişirin.Son olarak baharatlarını ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Servis için hamburger ekmeklerini 2'ye bölün ve köfteleri kızartmadan önce kullanacağınız tavada hafifçe ısıtın.
© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Hazırladığınız sosu alt ekmeğin üzerine sürün. Marul ve turşu gibi sevdiğiniz malzemeleri ekleyin.
© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Önce yüksek ateşte ardından kısık ateşte pişirdiğiniz köfteleri turşunun üzerine yerleştirin. Köftenizin üzerine maydanozla karıştırdığınız karamelize soğandan koyun ve ekmeğin kapağını kapatın.


Sabitlemek için servis kürdanlarından yararlanabilirsiniz.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Mini hamburgerlerinizi servis yaparken ekstra soslar ekleyebilir, yaratıcılığınızı kullanarak kendi zevkinize uygun sunumlar hazırlayabilirsiniz.

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır
Afiyet Olsun 

Funda Yüce Gomez Solis

© 2017 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder