23 Aralık 2010 Perşembe

Buğday


Buğday, buğdaygiller familyasının  bütün dünyada ıslahı yapılmış  otsu bitki türlerinin ortak adıdır.

Mısır ile birlikte dünyada  ekimi en fazla yapılan ikinci tahıldır. Un  üretilmesinde kullanılan temel  besin olmakla birlikte aynı zamanda çiftlik hayvanları içinde bir yem maddesi olarak yetiştirilmekdedir.

Buğday, bütün  zamanlarda insanların en önemli gıda maddesi olmuştur. Nişasta ve proteinli maddeleri uygun oranlarda içerir.Bir buğday tanesinde ortalama % 13 su, % 51 nişasta, % 9 protein, % 2 yağ, % 1,8 mineraller bulunur.

Türkiye’de bulunan buğday sayısı 500’den fazlayken, yeryüzünde 3000 civarinda çeşidi tespit edilmiştir. 

Buğday ekmek ve birçok hamurlu yiyecekler için en iyi un veren bir tahıldır. . Buğday nişasta imaline çok elverişlidir.

Dünya buğday üretiminin en büyük kısmını, Rusya Federasyonu, ABD ve Çin sağlamaktadır. Başlıca buğday ihracatçı ülkeler ise Arjantin, Avustralya, Kanada ve ABD’dir

Buğday tanesinin özü çok besleyicidir. Karbonhidrat açısından zengin bir besindir.Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Buğday, insan sağlığı açısından çok faydalı olan t  B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin ve folik asit içerir.

Un yapılırken dış kabuğu kepek olarak öğütüldüğü için buğdayın içeriğinde bulunan B2 vitamini yüzde 50, B6 vitamini yüzde 77, niyasin yüzde 65, folik asiti yüzde 60, demir yüzde 65 ve çinko yüzde 85 oranında azalır.Bu yüzden, beyaz undan yapılan ekmek daha çok tercih edilmesine rağmen, kepekli ekmek sağlık açısından daha faydalıdır.


Faydaları :

  • Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir.
  • Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler
  • Kepekli ekmek, mide ve bağırsak sağlığı açısından çok faydalıdır. Kepek ekmeği, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, aksini gerektiren bir sağlık sorunu olmayan tüm insanlar için faydalıdır
  • Mideyi, beyni ve gözü kuvvetlendirir
  • Antioksidandır
  • Buğday yağı E vitamini açısından çok zengin olduğundan kırışıklıkları ve yaşlanmanın etkilerini azaltır, saçlara yumuşaklık ve parlaklık verir saç dökülmesini önler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder