19 Temmuz 2011 Salı

Ali Nazik

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

www.benimyemekkitabım.com


Ali Nazik  
Temel olarak közlenmiş patlıcan, yoğurt ve etin biraraya gelmesiyle doğmuş “Ali Nazik”.Gaziantep halkının deyimiyle “Ale Nazik”. Arapça “Ale” ve Farsça “Nazik” birleşince ortaya “Nazik üstünde “ çıkmış.
Söylentiye göre, Yavuz Sultan Selim´in bir sefer sırasında yolu Gaziantep´e düşer.Kendisine sunulan yemeği çok beğenen sultan, “Bu yemeği hangi “eli nazik “ yaptı”? diye sorar.Böylece başlangıçta “eli nazik” diye anılmaya başlanan yemek zamanla “Ali Nazik” adını alır.Tabi bu bir söylenti.Ancak gerçek olan yemeğin zamanla değişime uğramış olmasıdır.
Bugün birçok yörede ve yüzlerce değişik mutfakta yapılan “Ali Nazik” yemeğinin bir o kadar da farklı versiyonunun oluştuğunu söylemek mümkün.Birçok kaynakta orijinalinde kuzu eti kullanılması gerektiği söylense de bana kalırsa asıl dikkat çekilmesi gereken, yemeğin patlıcan ve yoğurtla oluşturulan sosudur.Eğer en iyi “Ali Nazik” yemeğini yapmak istiyorsanız patlıcanın en iyi olduğu zamanı beklemenizde fayda var.Kuzu eti ve patlıcanın en iyi olduğu zamanlar farklı olduğuna göre bu yemekte patlıcanın rolünü daha iyi kavramış oluruz.
Aslına bakarsanız ne kadar “Ali Nazik” tarifi varsa herbiri birbirinden farklı ve orijinalinden kesinlikle çok uzak.Zaten bundan daha doğal birşey de yok. Ne bu yemeği ilk yapan ustanın kullandığı patlıcanlar bizde var, ne de yoğurt, hiçbir malzeme aynı değil.Buna rağmen hala birçokları salça katılmaz domates olmaz kıyma değil et, o değil bu diyerek cenk etmeye devam ediyorlar …

Benim açımdan anlaşılması güç bu kaos için çokta yorum yapmadan benim “Ali Nazik” yemeğine kattığım yoruma geçmek istiyorum. Buyrun efendim.

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır


4 Kişilik
Malzemeler :
4 patlıcan
400 gr kuzu eti (ince fındık büyüklüğünde ya da biraz daha büyük doğranmış)
Kuzunun sırt, but yada ön kol kısmından seçin ve renginin koyu kahverengi olmasına dikkat edin.
2 su bardağı süzme yoğurt
1 soğan (ince ve küp küp doğranmış)
2 domates (ince küp küp doğranmış)
4 diş sarımsak (ince doğranmış ve ezilmiş)
Tuz
Kuzu etini marine etmek için :
1 çorba kaşığı domates yada biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt (sulu kısmından)
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber yada toz biber 
1 tatlı kaşığı karabiber (mümkünse taze çekilmiş
1 çorba kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
Hazırlanışı :
Marine malzemelerini iyice karıştırın.Doğranmış kuzu etlerini bu sos içerisinde, -ağzı kapalı olarak- buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Patlıcanları birkaç yerinden bıçakla delerek közleyin.Közlemeyi ocak üstünde yapacaksınız ve gazlı ocak kullanıyorsanız orta ateşte çevirerek közleyin.Fırın için, 190 derecede arada çevirerek 30-40 dakika yeterli olacaktır.(Hangi yöntemi seçerseniz seçin patlıcanları delmeyi unutmayın)Ayrıca patlıcanları seçerken yumuşak olmasına ve sap kısımlarının yeşil olmasına dikkat edin.
Patlıcanlar közlenirken, ısıtılmış tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyarak soğanları kavurmaya başlayın.Soğanlar renk değiştirmeye başladığında dinlenmiş etleri sosuyla birlikte ekleyerek karıştırın.Et suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurun ve domatesleri ekleyin.Domatesle birlikte kısık ateşte pişmeye bırakın.
Közlenen patlıcanları soyarak kesme tahtasına alın.Yine tahta bir kaşık kullanarak ezebildiğiniz kadar patlıcanları ezin.Eğer tahta bıçağınız varsa kesmek için onu kullanabilirsiniz.
Süzme yoğurda sarımsak ve tuz ekleyerek çırpma teliyle 1 dakika karıştırın.Yoğurdun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Ilık patlıcanları süzme yoğurda ekleyerek birkaç kez karıştırın.
Yoğurtlu patlıcanlı sosu servis tabağına alın.Suyunu çekmiş olan etlere tuz ekleyerek karıştırın ve 1 dakika bekleyip yoğurtlu patlıcanlı sosun üzerine koyun.
Dilerseniz közlenmiş biber ve maydanozla servis yapabilirsiniz.
© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Afiyet Olsun

Funda Yüce Gomez Solis

© 2011 benimyemekkitabim.com - Tüm hakları saklıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder